Lezingen    -    Workshops    -    Voedingsadviezen

Food for Thought

De voedingsindustrie, geneesmiddelenindustrie, politiek en reclamebureaus hebben zo allemaal hun eigen belangen bij het in stand houden van onze westerse voedingsgewoonten en leefstijl. Graag laat ik mensen wat meer nadenken over onderwerpen en feiten. Bijvoorbeeld over onderstaande onderwerpen.

Footprint
Wat is een 'footprint'? Een footprint betekent hoeveel hectare grond je in je leven verbruikt op de wereld. Hoeveel kunnen we eigenlijk gebruiken zonder dat een ander daar last van krijgt? Het is oneerlijk verdeeld in de wereld. In de westerse wereld leven we rijk en in luxe. We zijn gewend aan een bepaalde mate van luxe artikelen, er is altijd voldoende voedsel en dit wordt zelfs vanaf de andere kant van de wereld ingevlogen. Vaak weten we niet eens meer welke groenten in welk seizoen verbouwd worden in Nederland, want we zijn eraan gewend dat alles altijd voorradig is. Onze footprint in het westen is dan ook een stuk groter dan die van onze Afrikaanse mede- mens. Het is afhankelijk van onze eetgewoonten, maar ook van hoe wij omgaan met elektriciteit, hoe wij wonen en hoe milieubewust wij zijn.

Er zijn verschillende sites die hierover onderzoeken publiceren. Zo is er uitgezocht dat verschillende diëten ook verschillende variaties van footprints nalaten. Een mens kan zo'n 1,8 hectare grond gebruiken zonder dat een ander hier last van heeft. Wij kunnen dan met gemak gevoed worden zonder dat een ander daar honger voor hoeft te lijden. De gemiddelde footprint echter in Nederland is een slordige 4,1 ha. Over de wereld genomen is de gemiddelde footprint 2,7 ha.

Dit zijn een paar leuke sites waar je je footprint kunt meten en waar je meer informatie kunt lezen hierover:

Ik zeg hiermee niet dat iedereen meteen veganistisch moet worden, maar het maakt je bewuster van de manier waarop je leeft. We willen toch allemaal nog iets nalaten voor onze kinderen en kleinkinderen?