Lezingen    -    Workshops    -    Voedingsadviezen

Gezonde Voeding

Wat is waar en wat is goed voor je? Het kan soms verwarrend zijn te weten wat echt gezonde voeding is. Er worden veel verschillende adviezen de media in 'gestrooid' en ook het voedselkeuze logo 'ik kies bewust' kan soms voor flink veel verwarring zorgen met hun tegenstrijdige advies. Mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer door alle reclames, voedseladviezen of voorlichting - door bedrijven met andere belangen dan ons gezond te krijgen - en alle artikelen die in tijdschriften verschijnen.

De vaak gehanteerde uitspraak 'eet alleen wat oma herkent als voedsel' is hierbij een goede leidraad, maar in oma's tijd waren producten als knoflook of kurkuma niet verkrijgbaar, die toch heel wat gezondheidsvoordelen kunnen opleveren. Voor mij is gezonde voeding voeding waar geen e-nummers in zitten, geen toegevoegde suikers, zout of andere troep. Pure voeding, die dient om te voeden, niet om te vullen. Voeding als genezende factor bij welvaartsziekten, zoals een hoge bloeddruk, diabetes type 2 of zelfs kanker.

Op mijn website vind je lekkere, gezonde recepten, die kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl en het genezen van ziekten.

'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding' (Hippocrates). Hippocrates van Kos was een Griekse arts. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde, omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag.

Vlees, vis, vega of vegan?

Sinds een jaar of twintig eet ik nagenoeg geen vlees. Ontstaan vanuit de ideologie dat dieren geen pijn zouden moeten hoeven lijden voor mij. Jaren van vegetarisme werden afgewisseld door perioden waarin ik mondjesmaat wat vlees at (beperkt tot biologische vleeswaren maar toch) en/of vis. De laatste jaren ben ik mij meer gaan realiseren dat ik zo min mogelijk dierlijke producten wil eten en ben ik mij aan het verdiepen in veganisme. Ik leg mijzelf niets op, maar ga uit van een ideologie. Een en ander blijkt nog een uitdaging met een jong gezin en een drukke baan! Ik heb enorm veel respect gekregen voor veganisten en denk dat hier steeds meer de toekomst ligt als het gaat om gezondheid en het in stand houden van een gezonde aarde. De recepten zullen daarom vaak veganistisch zijn of vegetarisch. Recepten met vlees vind je niet op mijn website.