Waarschuwing!
De volgende (eigen) recepten bevatten veel voedingswaarde, werken ontstekingsremmend en zijn super lekker!
'Peulvruchten? Bleuh!! Die lust ik niet' , was mijn standaard reactie op de vraag of ik peulvruchten lustte. Tijdens mijn werk echter, kreeg ik regelmatig kikkererwten geserveerd als snack door buitenlandse cliënten. Ik vond het niet netjes om daar nee tegen te zeggen en kwam erachter dat geroosterde kikkererwten heel lekker zijn! Het werd zelfs mijn lievelingskostje en daarom deel ik dit recept graag met jullie. Ook onze kinderen zijn er gek op!
Kikkererwten zijn supererwten! Ze bevatten veel mineralen die je weerstand ondersteunen en ontstekingen tegengaan, ze helpen de darmfunctie te verbeteren en bevatten zelfs stoffen die werken tegen overgangsproblemen! Een kikkererwt zit boordevol eiwitten (nodig voor spieropbouw), complexe koolhydraten, vezels en heeft weinig verzadigde vetten en calorieën. Er zit ook ijzer in, wat het een goede voeding maakt voor vegetariërs en veganisten. Ook helpt de kikkererwt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor het voor mensen met diabetes extra waardevol is.
Bereidingswijze
Je kunt kiezen tussen gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik. De laatste kun je zo gebruiken, de eerste moet je eerst 6 tot 8 uur weken. Let bij aanschaf van de kikkererwten goed op het etiket; sommige merken - zoals het eigen merk van Jumbo - hebben e-nummers en bleekmiddel toegevoegd! Installeer dus een goede e-nummer app op je smartphone (bijvoorbeeld 'E-nummer vrij') zodat je het in de winkel kunt controleren. Fabrikanten zetten niet altijd het e-nummer erbij, maar de naam van de stof zodat je denkt dat er geen e-nummers inzitten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel een blik kikkererwten af onder de kraan tot het niet meer schuimt. Laat het goed uitlekken en droog ze af. Doe de erwten in een schaal en doe er paprikapoeder bij. Laat de erwten 20 minuten roosteren, tussendoor even husselen. Ik doe er zelf altijd nog wat verse knoflook bij, maar pas nadat ze klaar zijn, anders wordt de knoflook bitter. Je kunt er een scheutje olijfolie bij doen, maar dit is niet aan te raden met kleine kinderen of op verjaardagen. Serveer met een klein lepeltje erbij en smullen maar!
Iedereen houdt van ijs in de zomer! Zeker kinderen willen nog wel eens zeuren om een ijsje.
Misschien ben je geneigd om dan nee te zeggen, omdat je niet wil dat ze zoveel zoet binnen krijgen. Zou het niet heerlijk zijn als je ijs in de vriezer hebt liggen dat lekker én gezond is? Waar geen geraffineerde suiker in zit? Hier volgen twee heerlijke recepten voor fruitijs en softijs die je zonder schuldgevoel aan je kinderen kunt geven. En je mag er zelf ook eentje! ;-)
Benodigdheden
• Bakje aardbeien
• Manukahoning
Bereidingswijze
Maak een bakje aardbeien schoon, gooi ze in de blender en doe er een scheutje manukahoning bij. Let er wel op dat je goede manukahoning koopt (bij de gezondheidswinkel) want alleen de echte manukahoning heeft geneeskrachtige eigenschappen. Doe de substantie in de ijsvormpjes en na een paar uurtjes ongeduldig wachten, heb je heerlijk en verantwoord ijs!
Benodigdheden
• 4 grote bananen
• 250 ml amandelmelk
• Manukahoning
Bereidingswijze
Snijdt de bananen in plakje en vries ze in. Doe de bevroren plakjes in een blender, samen met de amandelmelk, doe er een scheutje manukahoning bij en meng het goed. Je zult zien dat het een dikke substantie wordt die je direct kunt opeten (het smelt snel!). Heerlijk met wat bosvruchtjes erbij!
NB: Je kunt dit softijs niet van tevoren klaarmaken en invriezen, omdat het de kwaliteit van het ijs niet ten goede komt.
Variaties
• aardbeienijs met bevroren aardbeien en amandelijs
• gebruik yoghurt in plaats van amandelmelk
• (pure 85%) chocolade raspen en wat walnoten verkruimelen
Manukahoning
De echte manukahoning vind je bijvoorbeeld in de gezondheidswinkel. Manukahoning wordt gemaakt van vruchtjes van de manukastruik. Iedere honing bevat geneeskrachtige eigenschappen zoals een antibacteriële werking, maar in de manukahoning is dit veel sterker aanwezig. De honing doodt schimmels, is bacteriedodend en werkt 100 keer sterker dan andere soorten honing. Hij wordt ingezet om de ziekenhuisbacterie MRSA te doden. Dit is een bacterie die resistent is tegen antibiotica.
Let wel op twee factoren als je de honing koopt: de UMF- en de MGO-factor. Deze factoren geven aan hoe sterk de werking van de honing is tegen slechte bacteriën. Voor meer informatie raadpleeg www.honinggezond.nl